SBM Offshore

Soms hoor ik opgetogen berichten over een bedrijf. Dan controleer ik meestal even naar de financiële basisgegevens. Hieruit kun je zonder veel te studeren zien of het aandeel een goede beursweddenschap is.

Zo ook bij SBM Offshore. Dit bedrijf bouwt en verhuurt/verkoopt olieboorschepen. Een kapitaalintensieve complexe business, met waarschijnlijk weinig concurrentie. Naarmate oliebronnen op land meer uitgeput raken moet bovendien steeds meer olie op zee gewonnen worden. Dat blijkt dan ook uit de recent gestegen orderportefeuille van dit bedrijf.

Tot zover het optimistische verhaal. Het is niet alleen een business met waarschijnlijk weinig concurrenten, het is ook moeilijk leveren in deze business. Zo hebben ze niet lang geleden een schikking van honderden miljoenen getroffen voor het ontmantelen van een door hen gebouwd boorplatform.

Vergelijk dit eens met Ter Beke, het bedrijf dat optrad in mijn vorige post. Dit bedrijf snijdt vlees in plakjes. Zouden daar dit soort grote risico’s een rol spelen? Waarom dit soort olierisico’s lopen als je net zo goed een mooi rendement kunt maken op een bedrijf dat vlees in plakjes snijdt?

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

SBM Offshore heeft kennelijk niet genoeg vet op de botten. Het geld voor de schikking moesten ze met een emissie van 10% ophalen. Vorig jaar was er ook al een kleinere onderhandse aandelenplaatsing geweest. En zo komen we bij de slechte statistische eigenschappen van dit aandeel. De bedrijven die het meeste nieuwe aandelen uitgeven, en daar hoort SBM Offshore dit jaar bij, geven gemiddeld een zeer laag of zelfs negatief rendement.

Daar komt bij dat SBM Offshore nog andere statistisch ongunstige eigenschappen heeft. Zoals een hoge koers/winstverhouding. Geen dividenduitkeringen in 2011, 2012 en waarschijnlijk ook niet in 2013. Zeer sterk fluctuerende winsten met verliezen in de afgelopen jaren.

Het zou best kunnen dat SBM Offshore flink gaat stijgen de komende jaren. Ik beleg echter liever met de statistiek mee in plaats van ertegenin: bedrijven die veel aandelen uitgeven en geen dividend uitkeren kun je het beste mijden.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.