Ter Beke

Het Belgische bedrijf Ter Beke verwerkt vlees tot versneden en voorverpakte vleeswaren en maakt daarnaast meer kant en klare producten zoals pizza’s, lasagne en sauzen.

De koers is nu net boven de 50. De winst over 2012 was 4,74 euro per aandeel. Het bedrijf moest de productie in enkele vestigingen een tijd lang minderen vanwege kleinere vraag tijdens de paardenvleescrisis. Toch heeft het management over 2012 een dividenduitkering van 2,50 euro voorgesteld, wat neerkomt op een dividendrendement van bijna 5%.

Hun dividendbeleid lijkt uit te gaan van een over de jaren constante dividenduitkering, die soms verhoogd wordt. Over 2001 was het dividend 1 euro. Sindien is het dividend alleen maar gestegen. Zo is het dividend nu al meer dan 10 jaar achter elkaar alleen maar gestegen. Misschien dat weinig beleggers dit weten: Ter Beke is een echte dividend champion. Mogelijk stijgt de koers als meer beleggers zich dit realiseren. Voor mij maakt dit het aandeel overigens niet meer waard.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

In de laatste editie van het boek What works on Wall Street zegt James O’Shaughnessy dat Amerikaanse bedrijven in de consumentengebruiksgoederensector die ten opzichte van de koers veel uitbetalen het hoogste statistische rendement hebben bij een laag risico. Ter Beke valt dus in deze categorie bedrijven. Dat de risico’s laag zijn blijkt overigens ook uit de relatief lage volatiliteit van de beurskoers.

Bij de huidige koers is het bedrijf voor minder dan de boekwaarde te koop. In de boekwaarde zit ongeveer 35 miljoen euro aan goodwill. Om de werkelijke waarde van de goodwill te schatten heeft het bedrijf een DCF analyse gedaan. Hierbij eist men een rendement op het eigen vermogen van 10%. Op basis van deze DCF analyse zegt het bedrijf dat de werkelijke waarde van de goodwill een stuk groter is dan de boekwaarde.

In de jaren 2004 tot en met 2007 is het aantal aandelen sterk gestegen. Daarna is het aantal aandelen gelijk gebleven. Het management wordt niet in aandelen en personeelsopties betaald, dat scheelt. Ook is de schuldenlast na 2007 tot een acceptabel niveau gedaald.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

In 2012 en 2011 was de winst per aandeel lager dan in 2010. In 2012 kwam dat voor een groot deel door een eenmalige tegenvaller: het bedrijf heeft toen een onrendabele vestiging in Frankrijk gesloten. Dit jaar is de hierboven genoemde paardenvleescrisis nog zo’n tegenvaller. Gelukkig heeft deze crisis niet lang geduurd. Vorig jaar is de CEO opgestapt: hij werd CFO bij een veel groter bedrijf. Nu is er een interim CEO. Dit lijkt mij een capabel persoon, al heeft hij misschien wat veel bijbanen.

Ter Beke heeft in de loop der jaren veel (familie)bedrijven overgenomen. Twee van deze families hebben zich verenigd en een administratiekantoor opgericht. Via dit administratiekantoor bezitten zij ongeveer 65% van de aandelen. We weten daardoor niet precies wie deze aandelen bezit en wat de belangen van deze mensen zijn. Het lijkt erop dat men het bedrijf zo goed mogelijk op de lange termijn wil laten renderen. Door het kleine aantal aandelen in omloop is dit aandeel niet iets voor grote beleggers.

Stiekem hoop ik natuurlijk dat deze aandeelhouders het bedrijf willen verkopen voor een veel hogere prijs. Ik denk dat een leveraged buyout best mogelijk is: op dit moment is de bedrijfswaarde ongeveer 7 keer de EBITD. Een overnameprijs van 70 is misschien voor alle partijen een goede deal. Eén aandeelhouder zal daar misschien tegen stemmen: het Waalse gewest heeft 4,8% van de aandelen. Hun belang is het stimuleren van de economie waaronder ze waarschijnlijk vooral het behoud van banen verstaan.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

De winst staat om nog een andere reden onder druk: de prijzen van varkensvlees schijnen de laatste jaren extreem hoog te zijn. Je ziet dat daardoor ook andere vleesverwerkende bedrijven lager gewaardeerd worden.

Hieronder staat een grafiek van grote en enkele kleine bedrijven in de voedselsector. In deze grafiek heb ik de verhouding koers/boekwaarde uitgezet tegen het rendement op eigen vermogen. Volgens Reuters is voor Ter Beke het 5-jarige gemiddelde rendement 10,12% bij een koers/boekwaarde van 0,89. De punten boven de regressielijn zijn van mogelijk overgewaardeerde bedrijven. Onder de lijn staan de mogelijk ondergewaardeerde bedrijven, waaronder Ter Beke. Het wellicht overgewaardeerde bedrijf helemaal bovenaan is overigens Kraft.

BoekwaardeROEAnalyse

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.