Twee event driven opties

In mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger raad ik af om in opties te beleggen. Je speculeert dan vaak tegen mensen die veel beter weten wat zo’n optie waard is. Toch zie je dat bekende beleggers regelmatig opties gebruiken om posities in te nemen. Joel Greenblatt beschrijft in zijn boek You can be a stock market genius zogenaamde Leveraged Equity Arbitrage Prays (LEAPs). Dit zijn langlopende optieposities op bedrijven waarvan hij er vrij zeker van is dat de koers omhoog gaat.

Vaak zijn dit zogenaamde event driven beleggingen. Dit zijn beleggingen waarvan de uitkomst afhangt van bepaalde te verwachten gebeurtenissen. Zo’n gebeurtenis is bijvoorbeeld een Grexit. Ik las ergens dat door de bankruns in Griekenland er voor beide partijen aan de onderhandelingstafel niets meer te winnen is en dat daardoor een Grexit onvermijdelijk is. Als je vervolgens kijkt naar wanneer Griekenland hoeveel moet terugbetalen dan lijkt het erop dat zo’n Grexit waarschijnlijk voor eind maart zal gebeuren. Zo’n belegging heeft dus een agenda. Je zou hier op in kunnen zetten door callopties op Griekse banken te schrijven. Nu zijn de koersen van de Griekse banken waarschijnlijk al zoveel gezakt dat ze het shorten niet meer waard zijn.

Een andere belegging met een agenda zijn uraniummijnen. Vooral in Azië worden er nu veel kerncentrales gebouwd. Verder werkt de regering in Japan aan een herstart van hun 50 kerncentrales. Ze moeten wel omdat ze de import moeten beperken om hun monetaire problemen te rekken. Omdat die herstart al lang op zich laat wachten en omdat de olieprijs nu laag is staan ook de uraniummijnen historisch laag. Door een stijgende olieprijs en het in bedrijf nemen van nieuwe en oude kerncentrales zal de prijs van uranium stijgen en daarmee ook de winst en de koers van uraniummijnbouwbedrijven.

Zo’n mijnbouwbedrijf is Cameco (CC). Toen ik bezig was met mijn LEAP in Cameco stond de koers een paar cent onder de 15 USD. Alleen in 2009 was de koers nog lager: ongeveer 14.5 USD. Het is dus niet waarschijnlijk dat de koers van Cameco lang op dit niveau blijft. Toch kon ik callopties met einddatum in januari 2017 en uitoefenprijs 8 kopen voor 7.75 USD. Voor bijna 2 jaar verwachtingswaarde betaalde ik dus maar 0.75 USD, ongeveer 5% van de koers. Dat vond ik bijzonder omdat de koers van Cameco in een paar maanden tijd al met 15% kan dalen of stijgen. Het is overigens geen volatiel aandeel: meestal blijft het bij die 15%. Het komt verder zelden onder de 18 USD. Een fantastische gok vond ik al met al. Op dit moment sta ik al op een leuk winstje maar dat kan natuurlijk zo weer veranderen. Ik heb in ieder geval 2 jaar de tijd en heb volgens mij erg weinig voor die 2 jaar betaald.

Een andere interessante optie was die op VXX. Dit is een Exchange Traded Note (ETN) dat de VIX (volatiliteit van de S&P 500) volgt met futures. In mijn boek Beleggen in bull- en bearmarkten leg ik uit hoe deze ETN bij een schommelend maar uiteindelijk gelijkblijvend niveau van de VIX ongeveer 60-70% per jaar aan waarde kan verliezen. Je kunt daarvan profiteren door de VXX te shorten door een calloptie te schrijven. Toen de VXX onlangs net boven de 35 (en de VIX op 21) stond kon ik een calloptie schrijven voor over bijna een jaar voor 10.20 USD. Dat leek mij relatief veel vergeleken met de andere opties op de VXX. Bovendien staat VXX normaal gesproken over een jaar op ongeveer 15 USD. Er was dus een zeer grote kans dat ik die 10.20 na een jaar kon houden en dus leek het me een goede deal. Ook al zijn verliezen niet waarschijnlijk toch moet je bij deze optie flink wat geld achter de hand houden: ik schat dat je na een jaar op één zo’n optie ongeveer 3500 USD kan verliezen, maar in zeer uitzonderlijke gevallen kan dat oplopen tot 7000 USD.

Vervolgens zag ik dat de VIX naar 15 daalde en de VXX naar 31. Ik kon de optie terugkopen op 7. Met een Grexit in het vooruitzicht besloot ik dus maar mijn winst te nemen. Het voordeel van terugkopen is dat ik deze trade opnieuw kan doen mocht de VIX/VXX weer flink omhoog gaan bij een Grexit.