Waardebeleggen in plaats van groeibeleggen?

Bekend is dat particuliere beleggers vaker speculeren op de groei van bedrijven dan dat ze erop gokken dat een onderwaardering in het hier en nu door de markt gecorrigeerd wordt. Uit de statistiek blijkt echter dat groeibeleggingen het minder goed doen dan waardebeleggingen. Ook psychologen hebben op allerlei manieren experimenteel bevestigd dat mensen gemiddeld teveel betalen voor groeibeleggingen.

Je zou dus verwachten dat professionele beleggers veel vaker waardebeleggers zijn dan groeibeleggers. Recent las ik een artikel van Ben Carlson waarin hij dit had uitgezocht voor beleggingsfondsen. Het bleek dat er op dit moment meer groeifondsen dan waardefondsen zijn: 1667 tegen 990. Het zou mij niets verbazen als groeifondsen ook nog eens per stuk meer vermogen beheren.

Carlson merkt op dat waardebeleggen niet altijd werkt. De afgelopen 5 jaar werkte waardebeleggen volgens hem bijvoorbeeld minder goed. Iets dat ik overigens niet met hem eens ben. Wel proberen veel beleggingsfondsen de index te verslaan. Dat doen ze voor een groot deel door met hun beleggingen niet te veel af te wijken van diezelfde index. Ook houden ze waarschijnlijk van momentum. Als iets sterk omhoog gaat dan willen ze er bij zijn. En een slecht presterende fondsbeheerder wordt ontslagen of verliest zijn beleggers. Dus als iets begint te dalen dan proberen ze snel hun verliezen te beperken zonder altijd goed naar de fundamentele waarde te kijken. En daarmee kopen en verkopen ze dan weer dezelfde aandelen als het grote publiek.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.