Syntroleum (SYNM)

Syntroleum (SYNM) is een Amerikaans bedrijf dat biodiesel maakt. Althans, dat proberen ze. Ze hebben een joint-venture met een ander bedrijf waarin een nieuwe fabriek zit die biodiesel kan maken van bijvoorbeeld groenafval. Deze fabriek ligt op dit moment stil. Waarom?

Vanwege eerdere problemen met de nieuwe biodieselfabriek en het feit dat deze fabriek nog steeds stil ligt liggen de inkomsten stil terwijl de uitgaven gewoon door gaan. Het management van Syntroleum wil liquiditeitsproblemen niet afwachten en heeft daarom besloten dat het bedrijf het beste niet zelfstandig verder kan. De partner in de joint-venture wilde daarop de fabriek pas opstarten zodra er bekend is wie de nieuwe eigenaar wordt van de fabriek.

Deze nieuwe eigenaar is nu gevonden. Syntroleum wordt overgenomen door de Renewable Energy Group (REGI). De overname wordt betaald in aandelen en op dit moment is het verschil tussen het bod en de koers van Syntroleum nog zo’n 10%. Een enorm verschil voor een overname die elk moment rond kan zijn en die vrijwel zeker door gaat. Hoe komt dat?

Bij een overname die in aandelen wordt betaald is het altijd de vraag hoeveel de aandelen nu echt waard zijn. Wat betreft de aandelen REGI lijkt het op het eerste gezicht wel snor te zitten. REGI heeft een zeer solide balans met een koers/boekwaarde van slechts 0.67, bij een koers van $10.26.. Ook de verhouding tussen de koers en de tastbare boekwaarde is nog onder de 0.8. Verder is de verhouding tussen de totale bezittingen en de tastbare boekwaarde kleiner dan 2. In een interview vlak voor zijn dood heeft Benjamin Graham eens gezegd dat aandelen met deze kenmerken een statistisch rendement hebben van 15%. De aandelen Syntroleum zijn hoger gewaardeerd met een verhouding koers/boekwaarde van ongeveer 0.9. De aandelen REGI lijken dus meer waard te zijn dan ze kosten.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

REGI ligt op dit moment onder vuur van short sellers. De Amerikaanse biodieselindustrie is namelijk een gereguleerde industrie die voor een deel op subsidie draait. Eén van deze subsidies is helaas eind 2013 nog niet verlengd. Daardoor zal REGI veel minder winst gaan maken. De short sellers denken dat de beurskoers van REGI vervolgens flink gaat dalen.

Ik denk dat dat wel meevalt. Ten eerste denk ik niet dat REGI door het wegvallen van de subsidie verlies gaat maken. Op dit moment worden de aandelen REGI verder nauwelijks boven hun liquidatiewaarde verhandeld. Het lijkt mij onlogisch dat een winstgevend bedrijf (ver) onder de liquidatiewaarde verhandeld wordt. Verder gaat de nieuwe fabriek van Syntroleum natuurlijk winst voor REGI opleveren. En misschien kan REGI een deel van Syntroleums eerdere verliezen nog fiscaal compenseren.Ten slotte vormen de aandelen REGI een optie op het alsnog verlengen van hogere subsidies op biodiesel in de VS. Dit is al eerder gebeurd. Dezelfde subsidie over 2012 is in 2013 met terugwerkende kracht verlengd.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.