Docdata

De informatie van dit stukje komt voornamelijk uit het jaarverslag van Docdata over 2012.

De Nederlandse smallcap Docdata houdt zich vooral bezig met het ondersteunen van grote webwinkels. Daar moet je niet alleen denken aan iets hyper-concurrerends als het ondersteunen van websoftware maar vooral aan het fysiek uitleveren van orders. Daarbij komt dan ook nog het verwerken van retouren.

Zo kunnen steeds meer fabrikanten en winkels met de diensten van Docdata hun eigen webwinkel opzetten. Ze hoeven zich zo alleen nog maar te bekommeren om de marketing en het  product zelf en niet meer om het uitleveren en de retouren.

Hiervoor bezit Docdata eigen software, eigen magazijnen, eigen heftrucks, etc. Ze hebben enkele  zeer grote klanten, zoals bol.com. Ze doen dit overigens niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en het VK.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Dit is een activiteit waarvan ik denk dat een ander bedrijf daar niet heel makkelijk in stapt. De omzet en de winst stijgen in ieder geval vrij constant sinds 2006. Ze lijken weinig last te hebben gehad van de recessie in 2009. Ze zeggen zelf dat dat komt omdat hun markt nog zeer groot is.

Sinds 2006 stijgt de omzet en winst maar de winstmarge daalt. Hierdoor steeg de winst lang niet zo sterk als de omzet. Ze zeggen dat ze concurrentie hebben van hun eigen klanten. Zeer grote webwinkels nemen vaak het beheer over de orderstromen weer in eigen hand. Kennelijk is er geen concurrent die hun klanten een betere deal biedt. Helaas neemt een grote Duitse klant zijn webwinkel fulfillmentproces in eigen hand waardoor de omzet en winst in 2013 en 2014 waarschijnlijk onder druk staan.

Het bedrijf is met een koers van 14,5 euro laag gewaardeerd in termen van de verhoudingen koers/winst en koers/boekwaarde. Op dit moment hebben ze verder nauwelijks schulden. Verder betalen ze dividend: in 2013 was het dividend 0.55 euro over 2012.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Wellicht hebben ze de laatste twee jaar nog wat lucht uit hun balans laten lopen, o.a. door wat goodwill af te schrijven en wat op de voorraad af te schrijven. Het lijkt er bovendien op dat ze de laatste jaren hun groei vooral realiseren door autonoom te groeien, zonder noemenswaardige acquisities. Dat vind ik ook een gunstig teken.

De directie wordt flink beloond met stevige aandelen- en optiepakketten. Sinds 2006 is het aantal aandelen  in omloop met zo’n 5% gestegen. Ik vermoed dat de verwatering de komende jaren op het niveau van minimaal een procent per jaar blijft. Eén van de commissarissen heeft ruim 10% van de aandelen, wat ik gunstig vind. Ook zijn de twee directieleden al lang bij het bedrijf, eveneens een gunstig teken.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.