BlackBerry (BBRY)

Het aandeel BlackBerry (BBRY) wordt overgenomen door FairFax Financial Holdings. De koers is nu onder de 8 USD en het bod van FairFax is 9 USD. Dit aandeel is waarschijnlijk bovendien goedkoop op basis van netto bezittingen waaronder geld op de bank, patenten, vastgoed en niche klantenkring.

Het zwakke van dit bod is dat FairFax er geen eigen geld in lijkt te willen steken. Ze hebben al een aandeel van 10% en de rest moet van andere private equity financiers komen en mogelijk ook van leningen. Fairfax fungeert hier dus min of meer als broker. Het is de vraag of ze partijen kunnen vinden die geïnteresseerd zijn om in deze overname te stappen. Deze deal is daarom minder zeker dan een gewone insider buyout zoals een management buyout.

Bij het niet doorgaan van de overname zal de koers misschien naar 6,50 USD gaan. Toch komt het weinig voor dat een overname niet door gaat. De website sinletter.com telt tot begin oktober 2013 bijna 150 gelukte overnames tegenover 2 overnames die niet doorgegaan zijn. De kansen om te winnen zijn hier dus waarschijnlijk niet fifty-fifty maar veel gunstiger.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.