GigaMedia (GIGM)

In mijn vorige artikel over Deswell Industries heb ik uitgelegd dat zogenaamde net-nets een zeer hoog statistisch beursrendement hebben. Niet voor niets bleef de leermeester van Buffett, Benjamin Graham, ze tot zijn dood aan toe aanraden. In dit artikel bespreek ik weer een net-net: het Taiwanese bedrijf GigaMedia (GIGM). Het bedrijf is aan de Nasdaq genoteerd.

Om te beginnen ziet de balans van GigaMedia er zeer goed uit: weinig schulden en een hoog banksaldo. De waarde van de vlottende activa is een stuk hoger dan de beurswaarde van GigaMedia plus de schulden. Dat maakt het aandeel een net-net.

Het bedrijf houdt zich met twee heel verschillende dingen bezig. De eerste activiteit behelst het maken van online computer games. Dit is de afgelopen jaren zwaar verliesgevend geweest. Ook heeft het bedrijf veel verloren aan slechte acquisities van andere gamebedrijven. De laatste tijd hebben ze echter enkele nieuwe games in de markt gezet. Hopelijk doet minstens één ervan het net zo goed als hun eerdere wereldwijde succes Ravnarok Online.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

De tweede activiteit is relatief nieuw en behelst het aanbieden van cloud services in China en de buurlanden aan kleine tot middelgrote bedrijven. In de VS en Europa schijnt deze categorie bedrijven al veel van de cloud gebruik te maken. In China en omstreken schijnt dat nog niet het geval te zijn. Ook daar zullen bedrijven ongetwijfeld veel met cloud services kunnen besparen. GigaMedia noemt dit daarom niets meer of minder dan een gat in de markt.

Een jaar geleden begon er een nieuwe CEO. Deze relatief jonge CEO had eerder aan het cloud services project gewerkt. Kennelijk had hij veel vertrouwen in dit project: hij kocht in december 2012 voor bijna een miljoen aan aandelen. Hij kocht de aandelen voor een koers die nauwelijks onder de huidige koers van precies 1 USD ligt. Zo’n grote weddenschap door een CEO van een klein bedrijf is meestal een zeer goed teken.

Afgelopen voorjaar ging GigaMedia daadwerkelijk cloud services aanbieden. Tot dusver heeft dat nog niet tot betere winstcijfers geleid. Ook is er nog weinig extra omzet uit de nieuwe games geboekt. Dat wil zeggen dat de omzetdaling van bijvoorbeeld het oude spel Ravnarok Online de omzetstijging van het nieuwe spel Ravnarok Online II overtrof.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Wel is het zo dat het bedrijf de laatste paar kwartalen meer aan research besteedt. Misschien ligt er nog iets op de plank dat bijna af is. Of wordt er flink gewerkt aan uitbreiding van de cloud diensten. Bij dit soort bedrijven worden de meeste research kosten bovendien meteen in rekening van de winst gebracht. Dat kan tot gevolg hebben dat er jarenlang verliezen wordt gemaakt die vervolgens na de lancering van een nieuw product goedgemaakt worden. Het zou kunnen dat iets dergelijks aan de hand is bij de ontwikkeling van de cloud diensten.

Net-net aandelen zijn niet de beleggingen waar ik mij het plezierigste bij voel. Kennelijk voelen meer mensen dat zo en daardoor zijn het waarschijnlijk zulke goede beursweddenschappen. Bij dit soort aandelen blijft een goede spreiding tenslotte belangrijk want niet alle net-nets halen het voorspelde hoge gemiddelde statistische beursrendement.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.