Deswell Industries (DSWL)

De leermeester van Buffett, Benjamin Graham is mede bekend geworden door het beleggen in aandelen die op de beurs minder waard waren dan de vlottende activa minus de schulden. Deze aandelen worden net-netaandelen genoemd. Zijn beleggingsstrategieën waren helaas zo succesvol dat hij in de jaren ’50 geen geschikte beleggingen meer kon vinden. Daarop ging hij met pensioen.

Vlak voor zijn dood in 1976 heeft hij echter nog een aantal interviews gegeven waarin hij aangaf dat er deze net-netaandelen weer volop te koop waren. Hij raadde toen opnieuw aan om in dit soort aandelen te beleggen. Was hij een seniele oude man die zichzelf steeds herhaalde?

Zijn net-netaandelenstrategie is gelukkig door verschillende onderzoekers statistisch onderzocht. In 2010 hebben de onderzoekers Carlisle, Mohanty en Oxman een artikel gepubliceerd met de resultaten van hun onderzoek van 1984 tot en met 2008. Het bleek dat ook in deze recente periode net-netaandelen het extreem goed gedaan hebben.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Ook nu zijn er nog steeds net-netaandelen. Eén van deze aandelen is Deswell Industries (DSWL). Dit bedrijf is sinds de jaren ’90 genoteerd in de VS. Sinds 2003 betaalt het bedrijf dividend uit. Bij de huidige lage koers van tussen de 2,50 en de 2,60 USD is het dividendrendement hoog: 7 à 8%. Afgaande op het jaarverslag vermoed ik dat het bedrijf bovendien op zeer hoge vastgoedwinsten zit. Daarnaast heeft het bedrijf een gunstige eigendomsstructuur: drie verschillende insiders bezitten ongeveer 25% van het bedrijf. Het lijkt er niet of dat deze insiders de andere aandeelhouders benadelen.

Het bedrijf maakt wel verlies. Maar met de huidige onderwaardering duurt het nog lang voordat deze verliezen echt problemen opleveren. Graham gaf altijd de voorkeur aan winstgevende net-netaandelen. Echter de bovengenoemde onderzoekers vinden juist dat net-netaandelen van verliesgevende bedrijven het net iets beter doen dan net-netaandelen van winstgevende bedrijven. Een laatste nadeel is dat het aandeel niet erg liquide is. Dit schijnt typisch te zijn voor net-netaandelen. Het gebrek aan liquiditeit drukt de waardering van het aandeel. Op het moment dat het weer wat beter gaat zal de liquiditeit toenemen en daarmee de waardering ook.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

One thought on “Deswell Industries (DSWL)

  1. Pingback: GigaMedia (GIGM) | Blog aandelenselecteren.nl

Comments are closed.