Wat staat er nu nog laag?

Winstgevend beleggen is eigenlijk heel simpel. Gewoon je aandelen laag kopen en hoog verkopen. Maar dat is voor de gemiddelde belegger niet makkelijk. Want er is altijd wel een risico dat ons ervan weerhoudt om laag te kopen. En als het eenmaal hoog staat hebben we vaak de hoop op nog meer.

Sinds ik in 2012 ben begonnen met het schrijven van mijn boek over ondergewaardeerde aandelen is de beurs flink gestegen. Toen ik begon te schrijven waren er een aantal sterk ondergewaardeerde aandelen zonder al te veel risico. Die aandelen hadden een lage koers/winstverhouding, een lager koers/boekwaarde, keerden dividend uit en kochten ook nog eens aandelen in. Ik heb het bijvoorbeeld over technologiebedrijven als Western Digital (WDC), Himax (HIMX) en veel verzekeringsaandelen zoals Assurant (AIZ).

Bij Western Digital en conccurrent Seagate (SGX) was men bang dat de markt voor harde schijven heel snel zou instorten. Het Taiwanese bedrijf Himax had tijdelijk slechte winstcijfers. Het bedrijf had verder misschien last van verminderd van vertrouwen van beleggers door de Chinese smallcap crisis. Beleggers vergaten blijkbaar dat het bedrijf chips ontwerpt voor een enorme groeimarkt: voor beeldschermen van tablets en smartphones. In het geval van Assurant was men bang dat de marges op gedwongen opstalverzekeringen in de VS snel zouden instorten onder invloed van nieuwe regelgeving.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Deze Amerikaanse aandelen hebben nu een stuk minder gunstige verhoudingen. Maar er is altijd wel ergens een bear market. Andere beleggers zijn te bang om in zo’n markt in te stappen waardoor waardebeleggers ervan kunnen profiteren.

Wat staat er nu laag? Hier zal ik in een aantal artikelen over schrijven. Vandaag zal ik over de aandelen van de Chinese smallcaps schrijven. Deze aandelen staan nog steeds laag omdat beleggers bang zijn voor fraude. Ook het afgelopen jaar zijn er weer Chinese smallcaps wegens fraude van de beurs gehaald. Het bedrijf DEER Consumer Products was bijvoorbeeld net begonnen met dividend uit te betalen. Kort daarna werd het bedrijf van de NASDAQ gehaald vanwege sterke aanwijzingen van fraude.

Het risico dat er iets goed mis is met de veelal laaggewaardeerde Chinese smallcaps blijft dus hoog. Het probleem bij deze bedrijven is dat je vaak belegt met een al dan niet onbetrouwbare grootaandeelhouder. Deze grootaandeelhouder heeft het bedrijf in zijn macht en is in geval van fraude ongrijpbaar voor westerse justitiële autoriteiten.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Toch krijg ik de indruk dat de risico’s bij de Chinese smallcaps iets zijn afgenomen. Een aantal bedrijven is begonnen met dividend uit te betalen. Dat zegt natuurlijk niet veel, zie het voorbeeld hierboven, maar het is in ieder geval beter dan geen dividend. Met name de bedrijven waarbij de productie goed in kaart gebracht kan worden zijn minder riskant. Dit zijn bedrijven die eenvoudige fysieke producten maken, en op één, twee of hooguit drie plaatsen produceren. Exporterende bedrijven zijn verder minder riskant dan bedrijven die alleen voor de Chinese markt produceren. Bedrijven waartegen nooit beschuldigingen geweest zijn zijn ook minder riskant. Smallcaps met een flinke westerse aandeelhouder zijn natuurlijk minder riskant. Ook dat zegt niet alles want Robeco ging de mist in met een klein Chinees waterbedrijf: Duoyuan Global Water (DGWIY).

Eén van deze Chinese smallcaps is China Yuchai (CYD). Dit bedrijf exporteert, heeft grote buitenlandse aandeelhouders, het bedrijf heeft joint-ventures met bedrijven als Catarpillar, de Chinese grootaandeelhouder is een gemeente in plaats van een privépersoon, er zijn nooit fraudebeschuldigingen tegen geweest en het bedrijf betaalt al jaren dividend uit. Ook dit aandeel is flink gestegen sinds ik begon mijn boek te schrijven, van 12 naar bijna 20 USD. Toch zijn de verhoudingen koers/winst en koers/boekwaarde nog steeds zeer laag. Door de koersstijging is het dividendrendement wel tot onder de 4% gedaald.

Andere op papier spotgoedkope dividendbetalende Chinese smallcaps zijn Orient Paper (ONP), China Ceramics (CCCL) en Xinyuan Real Estate (XIN). Orient Paper is in het verleden beschuldigd van fraude maar lijkt de beschuldigingen weerlegd te hebben. Bij China Ceramics en  Xinyuan Real Estate beleg je in de Chinese vastgoedsector wat veel beleggers te riskant vinden.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.