Beleggen in goud, zilver of andere metalen?

Her en der lees ik op het internet over goud en zilver. Er wordt dan meestal beweert dat dat zeer goede beleggingen zijn. Meestal hebben ze het dan over fysiek goud. Bedenk dan altijd dat dit geadverteerde beleggingen zijn.

Geadverteerde beleggingen zijn vaak zeer gevaarlijk. Er is dan meestal een adder in het gras. Neem bijvoorbeeld de billboards voor de Homburg 7% vastgoed obligaties. Voor de crisis stonden die langs de kant van de weg, bij mij in de buurt in ieder geval. Volgens mij leverden die beleggingen niet plus 7% op maar min 80% of zoiets.

Je moet daarbij bedenken dat ook beleggingen die veel in de reguliere media besproken worden vaak minder goed zijn. Vaak worden dit soort beleggingen veel besproken omdat degene die ze aanbiedt hard aan gratis publiciteit werkt. Juist beleggingen waar je weinig over hoort of leest doen het meestal beter.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Ik had ooit eens gelezen dat het steeds meer energie kost om metalen te winnen. Dat beperkt op den duur sterk de hoeveelheid metaal die gewonnen gaat worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor zilver. Maar zilver wordt dus veel besproken en is dus geen goede belegging. Gelukkig stond er in dit artikel een goed alternatief voor zilver: tin. De voorraad goedkoop te winnen tin is maar klein.

Nu lees ik op dit moment de vierde editie uit 2012 van het boek The Mining Valuation Handbook van Victor Rudenno. Dit boek is onmisbaar boek voor iedereen die belegt in olie- gas- of mijnbouwbedrijven. Met wat ik al eerder gelezen had in mijn achterhoofd besloot ik eens op te zoeken van welke metalen de wereldreserves het kleinste zijn. Daarbij ga ik uit van wat er in dit boek staat over de huidige vraag en de huidige consumptie.

Wat zegt hij over goud? De al gedolven wereldvoorraad is ongeveer dertig keer de jaarproductie van de mijnen. Stel dat de vraag naar goud twee of drie keer zo groot is als het aanbod. Dan nog is er genoeg goud om 10 jaar lang zonder nieuwe productie door te komen. Wie belegt in goud moet dus of speculeren op het kortetermijnsentiment, of een extreem lange adem hebben.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Gelukkig zijn er alternatieven. Er volgens Rudenno vier metalen met kleine al gedolven voorraden en tegelijk relatief kleine winbare reserves. Allereerst inderdaad tin. Dit metaal wordt veel gebruikt in de elektronica, om mee te solderen. De winbare reserves zijn voldoende voor slechts 20 jaar.

Dan is er lood, ook hier slechts 20 jaar aan reserves. Het meeste lood gaat echter in accu’s voor auto’s. Auto’s gaan op den duur op elektriciteit uit lithiumaccu’s rijden. Een tekort over 20 jaar is dus onwaarschijnlijk.

Chroom is ook een metaal waarvan er slechts voor 20 jaar aan winbare reserves is. Misschien is het mogelijk om hierin te beleggen, ik heb het niet uitgezocht. In plaats daarvan heb ik gevonden dat de winbare reserves zink ook maar 20 keer de huidige jaarproductie zijn. Het interessante aan zink is dat zinkerts vaak ook nog het metaal germanium bevat. Dit zeldzame metaal van meer dan 1000 USD per kilo wordt veel in de optica gebruikt.

Daarnaast is er sinds kort een nieuwe toepassing van germanium. Er is namelijk een nieuw type geheugen op de markt: Phase Change Memory (PCM). Dit geheugen is vergelijkbaar met flash geheugen maar dan veel sneller en veel vaker overschrijfbaar. Waarschijnlijk gaat dit type geheugen ooit flashgeheugen gaat vervangen.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Flashgeheugen gaat op zijn beurt een groot deel van alle harde schijven vervangen. Zowel in flash geheugen als in PCM zit dus nog een enorme groei. Nu is het zo dat aan PCM al tientallen jaren onderzoek is gedaan. En al die tijd is er met prototypes gewerkt die extreem dunne draden bevatten gemaakt uit een legering van germanium met andere metalen. Het zal dus wel heel moeilijk, en misschien wel onmogelijk zijn, om PCM te maken zonder germanium. Uiteraard is er wel onderzoek gedaan om het germaniumgebruik te beperken door de draden in dit soort chips dunner te maken.

Ik kan helaas niet goed inschatten hoeveel germanium voor PCM nodig zal zijn. Dat is dus nog iets om uit te zoeken. Maar ook al zijn de draadjes met de germaniumlegering slechts tientallen nanometers dik, PCM wordt heel groot.

Hoe beleg je in zink? Om te profiteren van het winnen van uranium zul je in een zinkmijn moeten beleggen. En dan liefst in een zinkmijn die erts delft met een hoog gehalte germanium. Om daarvan zeker te zijn zou er nu al germanium uit het erts geproduceerd moeten worden. Voorbeelden van zulke mijnen zijn Yunnan Chihong Zinc & Germanium Co, genoteerd in Shanghai en War Eagle, genoteerd in Toronto en Teck Cominco, genoteerd in de VS. Dit hoeven dus niet per se goede beleggingen te zijn. Zeer waarschijnlijk niet, ik heb er in ieder geval niets over uitgezocht. Wie dat wel doet kan misschien een moment vinden waarop deze mijnen wel een goede belegging zijn.

Germanium is ten slotte ook uit de as van sommige kolen te winnen. Dat is waarschijnlijk omslachtiger en vervuilender dan germanium direct uit (zink)erts te winnen. Op dit moment is deze winningsroute volgens mij in de VS daarom afgesloten.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.