EZCORP

De Amerikaanse smallcap EZCORP heeft bij een koers van onder de 20 USD een zeer lage koers/winstverhouding en ook een lage koers/boekwaardeverhouding. Verder beleggen een aantal grote waardebeleggers er op dit moment in. Veel waardebeleggingen hebben een vlekje. Zo heeft ook EZCORP meerdere vlekjes. Hieronder staan een aantal van deze vlekjes:

  1. Meerdere insiders verkopen aandelen tegen lage prijzen,
  2. Op de beurs verhandelde aandelen hebben geen stemrecht. In plaats daarvan is dit stemrecht in handen van ene Phillip Ean Cohen.
  3. Het bedrijf betaalt 7.2 miljoen USD per jaar plus onkosten aan een bedrijf van stemrechthouder Phillip Ean Cohen voor overname-adviezen.
  4. EZCORP’s business komt ruwweg neer op geld uitlenen tegen woekerrentes, en dan heb je de overheid meestal niet aan je kant. Wat dat betreft is het ongunstig dat ze een groot deel van hun omzet in slechts één staat realiseren: Texas.
  5. Het bedrijf betaalt geen dividend en koopt ook geen aandelen in.
  6. Een groot deel van de voorraad bestaat uit om te smelten goud. Het bedrijf kan daarop verliezen als de goudprijs omlaag gaat.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Wie durft nog?

Laat ik iets meer vertellen over wat het bedrijf doet. De voornaamste activiteit is het runnen van winkels waar je juwelen of andere waardevolle spullen kan belenen tegen zeer hoge rentes. Er schijnen zeer veel van dit soort winkels in Noord-Amerika te zijn, waarvan EZCORP misschien hooguit 10% in bezit heeft. Daarnaast heeft het bedrijf belangen in soortgelijke goedlopende winkelketens in het VK en in Australië.

Het bedrijf is niet alleen laag gewaardeerd maar ook een snelle groeier.  De afgelopen 10 jaar is de winst per aandeel jaarlijks met dubbele cijfers gegroeid. De groei is ook nog eens elk jaar vrij constant geweest. Volgens mij verlaagt een constante groei de risico’s van een belegging.

Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Het management zei in de laatste conference call dat nu de banken zo voorzichtig zijn geworden dat er in de VS een grote vraag is naar snel en makkelijk te lenen geld.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

De afgelopen jaren zijn ze voor een groot deel autonoom gegroeid. De laatste tijd zie we steeds meer dat ze bestaande winkels overnemen. Kennelijk is het vrij makkelijk om dit soort winkels voor een prikje op te kopen. Hun marktaandeel is nog maar klein, en dus zijn er nog genoeg overnamecandidaten. Ze breiden ten slotte ook uit door winkels te openen en over te nemen in Mexico.

Welke rol speelt Philip E. Cohen daarin? Deze man is een zeer succesvol overnamespecialist. Voor zover ik gezien heb is hij bovendien “schoon”. Hij is betrokken geweest bij een fraudezaak bij het failliet gegane juweliersbedrijf Friedman’s, maar dan als eigenaar en slachtoffer. Hij heeft daarvan waarschijnlijk geleerd hoe je als grootaandeelhouder in de praktijk kunt voorkomen dat een bedrijf met teveel risico’s geld uitleent.

Wat is dit bedrijf waard? Daarvoor moeten we een gooi doen naar de verwachte groei van het bedrijf. De afgelopen 10 jaar is de winst per aandeel met 20% per jaar gegroeid. Ik denk echter dat een conservatieve schatting van de groei voor de komende 10 jaar zo’n 6% is. 3% daarvan komt voor rekening van de inflatie en 3% komt voor rekening van het openen van extra winkels. Als je dan de som van de winsten optelt met een discountfactor van 10% kom je op een bedrag van 32 USD per aandeel. Daar moet je vervolgens iets aftrekken, omdat het bedrijf geen dividend betaalt en de aandelen geen stemrecht hebben. Als je een aftrek van ruim 12 USD hanteert kom je uit op de huidige beurskoers van 19 à 20 USD. Het is de vraag of de markt hier niet te conservatief in is.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

 

One thought on “EZCORP

  1. Pingback: Volkswagen AG | Blog aandelenselecteren.nl

Comments are closed.