Micron Technology (MU)

Op blog SeekingAlpha.com is er de laatste tijd veel geschreven over de Amerikaanse geheugenchipmaker Micron Technology (MU). De strekking van deze artikelen is dat Micron een goede belegging zou kunnen zijn omdat het bedrijf net zeer goedkoop twee chipfabrieken heeft overgenomen. Daardoor kan het bedrijf zeer goedkoop DRAM en NAND wafers voor geheugenchips produceren.

Voorheen was er niet altijd veel te verdienen op de wereldwijde markt voor deze wafers. Het bouwen van een nieuwe chipfabriek vergt namelijk een zeer grote investering: van 5 miljard USD of meer. Je kunt je voorstellen dat er daarom niet zo heel vaak een nieuwe fabriek wordt gebouwd. Als er dus een nieuwe fabriek operationeel wordt dan kan de prijs van geheugenchips door het extra aanbod flink inzakken. Na een tijdje trekt de vraag dan weer aan, of er werd productiecapaciteit buiten gebruik gesteld, waarna de prijzen weer stegen.

Het zou best eens kunnen dat deze cyclus de komende jaren er heel anders uit gaat zien. Voorheen had je namelijk veel verschillende fabrikanten die wafers voor geheugenchips maakten. Nu schijnt de markt voor wafers voor geheugenchips sinds kort in handen te zijn van slechts drie bedrijven: een oligopolie dus. In een oligopolie neemt de onderlinge concurrentie meestal af en nemen de winstmarges toe.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Is het waarschijnlijk dat de andere twee concurrenten (Samsung en SanDisk) de komende jaren extra zullen investeren in een nieuwe chipfabriek? Het schijnt van niet. Het schijnt dat men dat pas gaat doen zodra er weer een belangrijke technologische innovatie beschikbaar is. Je moet daarbij bijvoorbeeld denken aan sterk verbeterde geheugenchips, die bijvoorbeeld veel sneller zijn of meer geheugen bevatten.

Op basis van de artikelen op SeekingAlpha zou je kunnen verwachten dat de winst van het nu verliesgevende Micron vrij snel gaat stijgen naar ongeveer 1,50 USD per aandeel. Bij een koers van rond de 13 is de koers/winstverhouding dan onder de 10. Het aandeel Micron zou daarmee veel winstgevender zijn dan zijn concurrent SanDisk (SNDK). Ook de verhouding koers/boekwaarde is een stuk gunstiger.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

De markt voor geheugenchips is bovendien nog steeds een groeimarkt: tegenwoordig zitten deze chips niet alleen computers maar ook in tablets en telefoons. Ook de geheugenchips voor mobiel gebruik kunnen in één van de aangekochte fabrieken gemaakt worden. We mogen daarom aannemen dat de winst van Micron de komende jaren nog verder zal stijgen.

Toch is er in dit rooskleurige verhaal iets dat niet klopt. Verschillende insiders verkopen namelijk erg veel aandelen. Met name de financieel directeur verkoopt veel aandelen. En hij zou degene moeten zijn die weet wat het bedrijf waard is.

Daar staat tegenover dat een aantal succesvolle hedgefondsen het vorige kwartaal in het bedrijf zijn gestapt. Opmerkelijk is echter dat maar één hedgefonds het fonds voor significant meer dan 10 USD per aandeel heeft gekocht. Ze hebben dus bijna allemaal het aandeel ruim voor het einde van mei gekocht.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

One thought on “Micron Technology (MU)

  1. Pingback: Deep value volgens David Steinberg (2) | Blog aandelenselecteren.nl

Comments are closed.