Overnamearbitrage met het aandeel Dell

Het is vakantie, je vrouw en je kinderen zijn de deur uit. Dus wat doe je? Ik dacht: “Kom, laat ik maar eens door de lijst met Amerikaanse overname arbitrages gaan. Misschien zit er een overname tussen waaraan wat geld te verdienen is.”

In mijn boek beschrijf ik waarom beleggen in getekende overnames zulke goede winstkansen heeft. De kunst is in de lijst een getekende overname te vinden met een groot verschil tussen het bod en de beurskoers waarbij de kans op verlies op de lange termijn laag is en er een grote kans is dat de overname überhaupt door gaat. Meestal levert het zoeken naar dit soort overnames niks op, en bovendien had ik de week daarvoor ook al gezocht.

Ik had al eerder gezien dat Dell, met een wereldwijde webwinkel in computers, laptop en aanverwante apparatuur, overgenomen zou worden. Daardoor wist ik dat er twee geïnteresseerde partijen waren, maar dat er maar één concreet bod gedaan was. De oprichter Michael Dell (MD) had een bod gedaan van 13,65 USD. Toen ik keek was de koers van Dell maar 12,50 USD was, en dat terwijl de overnamestrijd al een tijdje liep. Een spread van bijna 10% dus!

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Wat was er aan de hand? Bij overnames van Amerikaanse bedrijven stemmen de aandeelhouders voor of tegen een overname. Niet uitgebrachte stemmen tellen daarbij normaal gesproken als nee-stem. MD had zijn bod verhoogd naar 13,75 USD onder de voorwaarde dat niet uitgebrachte stemmen niet zouden meetellen. Het bleek dat hij deze voorwaarde had gesteld omdat hij anders geen meerderheid voor de overname zou krijgen. Het bestuur van Dell weigerde deze extra voorwaarde. Veel beleggers hadden dat direct door en verkochten daarom hun aandelen Dell vlak voor de geplande aandeelhoudersstemming.

Maar slimme beleggers hadden door dat het bestuur van Dell de grootaandeelhouder MD altijd ter wille zou zijn. Ze moeten immers na de overname met hem door. Ze moeten tegenover de andere aandeelhouders natuurlijk wel de schijn van onpartijdigheid ophouden. Het mocht er dus niet op lijken dat ze zich meteen gewonnen gaven. Vandaar de afwijzing van het niet tellen van niet-stemmers als nee-stemmers.

De volgende dag kwam het bericht dat MD zijn bod nog marginaal verhoogd had en dat het bestuur nu wel akkoord was gegaan met de extra voorwaarde. Om aandeelhouders tijd te geven om na te denken over het nieuwe bod hadden ze de stemming over de overname met anderhalve maand uitgesteld naar 12 september. Met dit uitstel verleent het bestuur van Dell opnieuw een enorme gunst aan MD. Veel nieuwe arbitragebeleggers hebben in de dag dat de spread zo hoog was het aandeel Dell gekocht wat de kans dat een meerderheid met overname instemt groter wordt.

Op dit moment is de spread zo’n 2%. Dit is niet zo groot meer als toen ik keek maar toch nog steeds niet slecht: 2% rendement in 7 weken is nog steeds meer dan 10% op jaarbasis. De onzekerheid is hier niet zozeer meer of de overname door zal gaan maar vooral wanneer. Als je van deze 2% spread probeert te profiteren dan heeft eventueel uitstel veel invloed op je rendement op jaarbasis.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.