Citigroup analist ziet het licht?

Western Digital is de grootste fabrikant van harde schijven. Western Digital deelt deze markt wereldwijd met Seagate. De markt voor harde schijven is dus een oligopolie, wat meestal voor stabiele prijzen en hoge marges tot gevolg heeft.

In oktober 2012 was Citigroup analist Joe Yoo zeer pessimistisch over Western Digital (WDC). Hij raadde toen aan om het aandeel te verkopen en voorspelde een koers van 32 USD. Op dat moment was het aandeel dalende en stond op 36 USD. Het aandeel daalde daarop door tot iets boven de 34 USD.

Hij was overigens ongeveer net zo pessimistisch over concurrent Seagate (STX). Ik denk dat zijn advies gedurende de wintermaanden veel invloed heeft gehad op de koers van beide aandelen.

In mijn boek staan enkele van de denkfouten die deze analist maakte. Het komt erop neer dat Western Digital gewoon zeer veel winst maakte. Dit was een stabiele en mogelijk zelfs groeiende winst, tenminste voor wie logisch nadacht. Maar Joe Yoo was extreem pessimistisch en dacht dat iedereen meteen 5-10 keer zoveel zou gaan betalen voor flash geheugen. En dat er aan die enorme extra vraag voldaan zou kunnen worden. Niet elke analist liet zich door short sellers van de wijs brengen. Zo gaf de analist van Deutsche Bank indertijd een koersdoel op van 60 USD voor Western Digital.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Je kunt de vermeende ondergang van de harde schijf vergelijken met de concurrentie tussen fossiele brandstoffen en wind- en zonne-energie. In principe zouden we zo op alternatieve energie over kunnen stappen: de techniek is er. Maar onderschat vooral niet het innoverende vermogen van de olie- en gasindustrie. Ze bedenken steeds weer nieuwe mogelijkheden om olie en gas te winnen. Olie en gas blijven daardoor relatief goedkoop. Met wat innovatie van de auto-industrie, zoals flink efficiëntere hybride en dieselmotoren, blijven we intussen benzine, diesel en gas tanken.

Inmiddels noteert het aandeel Western Digital 70 USD. Nu pas geeft Joe Yoo zijn fout toe: zijn nieuwe koersdoel is 77 USD. Ook heeft hij zijn koersdoel van Seagate aangepast aan de realiteit. Misschien is het nu tijd om te verkopen?

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.