Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo (SBS)

Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo is het water- en rioleringsbedrijf van Sao Paulo. Het is voor de helft in handen van de overheid en genoteerd op de Braziliaanse beurs en de Amerikaanse Nasdaq (ticker SBS).

Dit aandeel heb ik beschreven in diverse voorbeelden in mijn boek. Naast voordelen had dit aandeel destijds in 2011 ook een aantal nadelen:

  • Het bedrijf had veel schulden. Veel leningen waren duur, o.a. door de hoge inflatie in Brazilië.
  • Het eigendom op waterinfrastructuur leek niet onaantastbaar te zijn. Het bedrijf procedeerde daarom veel voor het behoud van deze infrastructuur.
  • Het management rouleerde elke keer dat de bevolking van Sao Paulo andere volksvertegenwoordigers koos. Veel managers leken weinig verstand van water te hebben.
  • De infrastructuur werd langzaam afgeschreven, waardoor de boekwaarde misschien te hoog gerapporteerd was.
  • Vergeleken met de meest ondergewaardeerde aandelen in de markt was SBS wel goedkoop maar niet extreem goedkoop.

Vergeleken met waterbedrijven elders, bijvoorbeeld in de VS, was SBS echter spotgoedkoop. De koers steeg dan ook snel van (split adjusted) 10 naar boven de 15 dollar. Waarschijnlijk door de sociale onrust in Brazilië is de koers inmiddels weer tot net iets boven de 10 gedaald. Op basis van de gegevens op Yahoo Finance lijkt de winst echter flink gestegen. Daardoor lijkt het aandeel nu behoorlijk ondergewaardeerd.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.