Aware

Aware (AWRE) is een Amerikaanse smallcap die diensten, software en hardware maakt voor biometrische identificatie. Ze hebben ook nog wat andere activiteiten maar daar lijkt weinig groei in te zitten.

Vorig jaar heeft Aware een eenmalige meevaller gehad. Daardoor hebben ze nu bijna 75 miljoen in kas, meer dan 3 USD per aandeel op een koers van tussen de 5,20 en de 5,30 USD. Daarbij heeft het bedrijf geen schulden.

Wat was deze meevaller? Aware steekt jaarlijks veel geld in de research. Daarbij zorgen ze ervoor dat ze steeds patent aanvragen op nieuwe ontdekkingen. Vorig jaar zijn ze erin geslaagd om een aantal overtollige patenten op gebied van internet-DSL en draadloze communicatie te verkopen voor ruim drie dollar per aandeel. Dit bedrag hebben ze vervolgens als dividend uitgekeerd. Dit zegt dus veel over hun personeelsbeleid en de effectiviteit van hun research afdeling. Ook de locatie van hun kantoor speelt daarbij een rol, vlakbij het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT). De overige patenten hebben volgens mij betrekking op hun core business, biometrische identificatie. Deze ruim 100 patenten plus nog 88 nog niet toegekende patenten zullen daarom niet verkocht worden.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Aware noemt ongeveer 10 concurrenten in het jaarverslag over 2012. Als ik de websites van deze concurrenten bekijk lijkt het erop dat Aware zich op de softwarekant van biometrische identificatie concentreert. Daarnaast lijkt het erop dat de concurrenten voornamelijk hardware met kant- en klaar software erbij leveren. Aware levert ook hardware maar concentreert zich waarschijnlijk op goede software die dan vervolgens gevoed kan worden door hardware van externe leveranciers. Dat betekent waarschijnlijk dat Aware weinig in hardware heeft geïnvesteerd. Door de snelle opkomst van de smartphone en de tablet lijkt dit goed uit te pakken.

Ik vind het erg moeilijk om een veilige aankoopkoers van een dergelijk aandeel in te schatten. Drie kwart van de omzet komt uit biometrische identificatie. De omzetgroei van dit bedrijfssegment zal tussen de 10 en de 20% per jaar liggen. En 10% extra omzet is al gauw 20% extra winst. Daar staat tegenover dat de andere inkomsten onder druk staan. Verder is de koers/winstverhouding hoog. Ik schat dat de winst over 2013 hooguit op 0,20 USD uitkomt, dat is dus een koers/winstverhouding van 26.

Het bedrijf heeft niet alleen in research geïnvesteerd maar ook in vastgoed. Het bezit een kantoor van ongeveer 6700 m2 zo’n 15 km van het MIT in Boston. Dit pand had ooit een boekwaarde van ongeveer 10 miljoen maar staat nu inclusief inventaris voor minder dan 6 miljoen USD in de boeken. Ik vermoed dat je voor dit bezit jaarlijks zeker 800 duizend USD huur zou kunnen vragen. Bij een rendement van 5% zit je dan nog steeds op een waarde van 16 miljoen. Het verschil is ongeveer 0,60 USD per aandeel. De liquidatiewaarde van dit bedrijf zal daardoor net iets onder de 4 USD per aandeel liggen.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Het probleem van dit bedrijf is de grote hoeveelheid niet-renderende liquide middelen. Deze hebben wel invloed op de waarde maar niet op de winst. Een deel van deze liquide middelen zijn overigens keihard nodig om eventuele patentprocedures het hoofd te bieden. Toch denk ik dat er nog zo’n 45 miljoen USD overblijft (2 USD per aandeel) zonder goede bestemming.

Er zijn twee manieren waardoor een belegger er bij de huidige koers toch nog een goed rendement kan hebben. Ten eerste kan een belegger het geluk hebben dat geld snel goed besteed gaat worden. Bijvoorbeeld als Aware een ander bedrijf zou opkopen. Of als een concurrent Aware zou overnemen. Zo’n concurrent zou bijvoorbeeld het Duitse Cognitec kunnen zijn, dat met deze aankoop waarschijnlijk veel synergy kan realiseren.

Ten tweede kan de omzet snel stijgen. Zo steeg in 2011 de omzet uit biometrische identificatie van 10 miljoen USD naar 14 miljoen USD. Ik zou er niet op rekenen dat zoiets nog een keer gebeurt. De koers van Aware is volatiel, misschien zien we op een slechte beursdag nog eens een koers van onder de 4 USD. Dat zou een veiliger instapmoment zijn.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.