Japanse overheidsschulden

Boerenverstand vertelt mij dat als Griekenland problemen heeft met een staatsschuld van ongeveer 150% dat Japan dat dan ook wel zal hebben met een staatsschuld van 240%. Bovendien heeft Japan een hoog begrotingstekort. Of Japan nu echt in de problemen zit of niet is een lang verhaal. Niet alleen Japans schulden spelen daarbij een rol, je moet daarvoor ook naar de bezittingen kijken.

Ga er maar vanuit dat Japan een probleem heeft. Nu kun je in principe op twee manieren tegen de oplopende Japanse staatsschuld speculeren. Je kunt dit doen door short te gaan op Japanse overheidsobligaties of door short te gaan op de Yen.

Sinds vorig jaar is de koers van de Yen inderdaad flink gedaald. Je zou denken dat iedereen dan ook zijn Japanse overheidsobligaties kwijt wil, maar nee, de rente daarop beweegt nog steeds nauwelijks. Hoe komt dat?

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

De Japanse centrale bank pompt veel geld in de economie waardoor de Yen omlaag gaat. Ze doet dit door Japanse overheidsobligaties op te kopen. Hierdoor stijgt de koers van deze obligaties en blijft de rente voor de Japanse overheid lekker laag.

Blijft dat dan maar altijd zo door gaan? Bankbiljetten drukken is makkelijk voor politici maar alleen extra papier geen waarde toe. Je kunt het vergelijken met een dividend in aandelen, dat voegt ook geen waarde aan een bedrijf toe. Structurele maatregelen, die zetten de economie wel weer op de rails, maar ja, dan raken diezelfde politici hun zeteltje kwijt. Zelfs relatief makkelijk maatregelen zijn niet genomen, zoals het weer opstarten van de niet-getroffen kerncentrales.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Bankbiljetten drukken veroorzaakt inflatie, waardoor niet-belegde vermogens van vooral ouderen verdampen. Het effect van bankbiljetten drukken is volgens Lex Hoogduin vergelijkbaar met dat van vermogensbelasting.  Ook in Europa en in de VS draait de bankbiljettenpers op volle toeren. Ook hier zal de inflatie toenemen, wat ten koste gaat van vooral (bijna)gepensioneerden.

Wat doet Japan nu om deze groep burgers te beschermen? Tot dusver waren de pensioenfondsen daar verplicht om een groot deel van hun vermogen aan te houden in Japanse staatsobligaties. De waarde van deze obligaties zal als er niets gebeurt verminderen door het nieuwe beleid van de Japanse centrale bank. Sinds kort wordt er daarom gepraat over het opheffen van die verplichting. De Japanse bank zal dan waarschijnlijk de obligaties die de pensioenfondsen gaan dumpen opkopen. Vervolgens beleggen de pensioenfondsen hun Yens in het buitenland. Daarvoor moeten ze hun Yens omwisselen in andere valuta waardoor de koers van de Yen gaat dalen.

Op een gegeven moment zal dat zoveel inflatie opleveren dat de rente op de Japanse staatsobligaties omhoog zal gaan. Misschien zal de centrale bank doorgaan met opkopen, waardoor de Yen nog meer omlaag zal gaan en de inflatie nog meer omhoog.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

De Japanse centrale bank heeft na tientallen jaren handelsoverschot een behoorlijke deviezenvoorraad. Deze voorraad wordt dus de komende jaren afgebouwd, wat misschien extra inflatie zal opleveren in de rest van de wereld. Het afbouwen van de deviezenvoorraad zal een dempend effect op de daling van de Yen hebben. Speculeren tegen de Yen komt daarom misschien neer op speculeren dat de deviezenvoorraad van Japan snel op zal zijn.

Helaas is het voor particulieren niet makkelijk om short te gaan op de Yen of op Japanse staatsobligaties. In plaats daarvan zou je kunnen stappen in een fonds dat dat voor je doet. Zo zijn er twee Exchange Traded Notes: ProShares UltraShort Yen (YCS) en Powershares DB 3x Inver Jap Gov Bond ETN (JGBD).  Waarschijnlijk zal eerst YCS flink stijgen en pas daarna zal misschien JGBD ook gaan stijgen.

Deze trackers zijn ondoorzichtige beleggingen. Bovendien loop je kredietrisico: elk certificaat is in feite een lening aan de fondsbeheerder ProShares (Deutsche Bank). Er zitten verder bepaalde weeffouten in de opzet van deze trackers. Daardoor kunnen ze op den duur veel verlies opleveren. In plaats van deze trackers is het misschien rendabel om de long versies ervan te shorten: eerst ProShares Ultra Yen (YCL) en daarna Powershares DB 3x Jap Gov Bond ETN (JGBT).

De Yen is sinds vorig jaar flink gedaald. Toch denk ik dat het nog niet te laat is om op deze trend mee te liften. We staan immers pas aan het begin van het verval. Het blijft een riskante belegging, dat wel. Desondanks is degene die tegen deze bank speelt in het voordeel.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.