Monthly Archives: November 2014

GCVRZ: Lemtrada goedgekeurd

Vorig jaar en in mijn boek Beleggen in bull- en bearmarkten schreef ik over de CVR GCVRZ. Begin januari dit jaar kon je deze CVR voor de bodemprijs van onder de $0.35 kopen. Afgelopen vrijdag noteerde deze CVR $0.50.

Vrijdagavond werd bekend dat de Amerikaanse FDA het medicijn Lemtrada goedgekeurd had. Dat betekent dat het zeer waarschijnlijk is dat de zogenaamde eerste salesmilestone van 400 miljoen USD omzet gehaald wordt. Ik verwacht daarom dat dit recht morgen zeker $1.50 zal gaan kosten. In mijn laatste artikel op SeekingAlpha (nog 2 weken gratis te bekijken) schat ik de waarde van dit recht na goedkeuring door de FDA op $2.40.

Pfieuw…

Persoonlijk is dit voor mij een grote opluchting en ik ben ook blij voor de MS patiënten in de VS. Ik had niet gedacht dat de FDA 20 duizend patiënten in de steek zou laten maar je weet maar nooit. Voor een belegger blijft het toch een weddenschap: je kunt dus altijd verkeerd gokken.

Wat was voor de goedkeuring de waarde van deze CVR’s? Je kunt zo’n CVR vergelijken met een dobbelsteen. Stel dat een dobbelsteen 6 keer de inleg uitbetaalt als hij op 6 valt. De statistische waarde van een dobbelweddenschap van een euro is dan precies een euro. Maar als er maar 3 keer de inleg wordt uitbetaald dan is de statistische waarde van een euro inzet maar 50 cent.

Zo’n berekening kun je ook voor deze CVR doen. Je kunt echter niet precies de waarde berekenen omdat je in tegenstelling tot bij een dobbelsteen de kansen niet weet. Je kunt ze wel schatten. Voor de CVR had je bijvoorbeeld aan kunnen nemen dat de kans op goedkeuring 50% was en dat er daarna een kans van 90% was op het bereiken van de eerste omzetmijlpaal voor $2 uitbetaling was. Met dit soort aannames heb ik in mijn artikel op SeekingAlpha berekend dat de statistische waarde van de CVR ongeveer $1.6 was. Een enorme onderwaardering dus.

Is verliezen erg?

Natuurlijk loop je bij dit instrument het risico om alles te verliezen. Maar is dat dramatisch? Iedereen gaat in z’n leven talloze weddenschappen aan. Niet alleen op beleggingsgebied. Het kopen van een tweedehandsauto is ook zo’n weddenschap. Het kiezen van een opleiding, van een werkgever (had ik maar een echt vak geleerd). En natuurlijk het kopen van een huis. Zelfs het kiezen van een partner is in zekere zin een gok.

Soms win je, en soms verlies je dus. Door steeds weddenschappen aan te gaan met goede kansen win je er meer van en wordt je succesvol. Wij mensen kunnen helaas niet zo goed tegen ons verlies. Maar kun je elk verlies vermijden? Natuurlijk niet. Welke verliezen moet je wel vermijden: de verliezen die je niet kunt dragen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je huis verliest doordat het afbrandt, en daarom verzeker je het.

Zolang je je verliezen kan dragen is er dus niets aan de hand, en kun je dus net zo goed in een CVR beleggen als in een gewoon aandeel. Ook op dit recht kun je net zo goed studeren als op een aandeel van een bedrijf. Makkelijker zelfs omdat er minder mogelijke ontwikkelingen zijn waarmee je rekening moet houden. Het bleek bijvoorbeeld dat de kritiek van de FDA op de onderzoeken naar de werkzaamheid van het medicijn onterecht was. Verder bleek het medicijn zeer effectief te zijn, effectiever dan alle andere bestaande medicijnen.

Een recht met een herkansing

Wat heb ik hiermee gedaan? Vorig jaar, rond deze tijd, vond ik de CVR voor $2 een geweldige weddenschap. Er was toen namelijk nog een extra mijlpaal. Er zou $1 uitbetaald worden als het medicijn voor 31 maart 2014 goedgekeurd was. Ik kocht er toen iets teveel van. Binnen 2 weken daalde het naar $0.5 om vervolgens weer naar $0.8 terug te veren. Daarop kocht ik toch maar bij, in de hoop dat het medicijn toch door de FDA goedgekeurd zou worden. Eind december 2013 werd het medicijn afgekeurd door de FDA en daalde het recht verder naar $0.3. Omdat er zonder verkoop in de VS nog een grote kans was dat de mijlpaal van 400 miljoen omzet gehaald zou worden heb ik toen nog een keer bijgekocht. Het nadeel van al dat bijkopen was dat ik riskeerde om veel meer geld te verliezen. Maar goed, mocht het mislopen met deze CVR had ik het verlies nog steeds goed kunnen verdragen.

Mentale hardheid

Mentaal was het ook om andere redenen erg pittig. Er werd weliswaar goed nieuws gepubliceerd: goede werkzaamheid na 3 en 4 jaar na de eerste behandeling en dat de FDA de aanvraag weer in behandeling nam. Maar de verkopen buiten de VS vielen tegen. En de afgelopen weken werd het mentaal nog moeilijker. De koers viel toen nog eens met 30%. Iemand zei dat de verkopers misschien institutionele beleggers waren omdat ze bij een weigering van de FDA over hun hele portefeuille negatief uit zouden komen. Het had ook kunnen zijn dat er een insider met voorkennis aan het verkopen was. Rationeel kon ik er niet bij dat de FDA 20 duizend zieke mensen in de steek zou laten en daarom heb ik niet verkocht.

Ik hoef mezelf niet op de borst te kloppen, want ik beleg alleen voor mezelf en niet voor anderen. Toch is het fijn als je je zo kwetsbaar hebt opgesteld als ik, met verschillende artikelen op SeekingAlpha en in mijn boek, dat zo’n belegging dan inderdaad lukt. Niet iedereen is zo goed af als ik, het ging hier ook om een stukje trading. Je winst of verlies hangt ervan af wanneer je het recht gekocht hebt. Er is (gelukkig) niemand die gelooft dat het recht morgen onder de 1 euro eindigt, en daarom zal ik ongetwijfeld op deze positie in de plus staan. Ik ga uit van een verdubbeling tov mijn oorspronkelijke investering.