Monthly Archives: February 2014

Syntroleum (SYNM)

Syntroleum (SYNM) is een Amerikaans bedrijf dat biodiesel maakt. Althans, dat proberen ze. Ze hebben een joint-venture met een ander bedrijf waarin een nieuwe fabriek zit die biodiesel kan maken van bijvoorbeeld groenafval. Deze fabriek ligt op dit moment stil. Waarom?

Vanwege eerdere problemen met de nieuwe biodieselfabriek en het feit dat deze fabriek nog steeds stil ligt liggen de inkomsten stil terwijl de uitgaven gewoon door gaan. Het management van Syntroleum wil liquiditeitsproblemen niet afwachten en heeft daarom besloten dat het bedrijf het beste niet zelfstandig verder kan. De partner in de joint-venture wilde daarop de fabriek pas opstarten zodra er bekend is wie de nieuwe eigenaar wordt van de fabriek.

Deze nieuwe eigenaar is nu gevonden. Syntroleum wordt overgenomen door de Renewable Energy Group (REGI). De overname wordt betaald in aandelen en op dit moment is het verschil tussen het bod en de koers van Syntroleum nog zo’n 10%. Een enorm verschil voor een overname die elk moment rond kan zijn en die vrijwel zeker door gaat. Hoe komt dat?

Bij een overname die in aandelen wordt betaald is het altijd de vraag hoeveel de aandelen nu echt waard zijn. Wat betreft de aandelen REGI lijkt het op het eerste gezicht wel snor te zitten. REGI heeft een zeer solide balans met een koers/boekwaarde van slechts 0.67, bij een koers van $10.26.. Ook de verhouding tussen de koers en de tastbare boekwaarde is nog onder de 0.8. Verder is de verhouding tussen de totale bezittingen en de tastbare boekwaarde kleiner dan 2. In een interview vlak voor zijn dood heeft Benjamin Graham eens gezegd dat aandelen met deze kenmerken een statistisch rendement hebben van 15%. De aandelen Syntroleum zijn hoger gewaardeerd met een verhouding koers/boekwaarde van ongeveer 0.9. De aandelen REGI lijken dus meer waard te zijn dan ze kosten.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading