Monthly Archives: October 2013

Genzyme Contingent Value Rights (GCVRZ)

Een contingent value right (CVR) is een afspraak van een farmaceutisch bedrijf om aan de houders van de rechten geld uit te keren bij bepaalde vooraf bepaalde gebeurtenissen. Zo’n gebeurtenis is bijvoorbeeld de goedkeuring van een medicijn door de Amerikaanse FDA. Of als een medicijn in een van te voren afgesproken periode een bepaalde omzet gehaald heeft. Dit soort gebeurtenissen worden vaak ook mijlpalen (milestones) genoemd.

Zo’n recht wordt meestal uitgegeven bij een overname. De twee partijen kunnen het soms niet eens worden over de waarde van een medicijn in ontwikkeling. Door zo’n recht uit te geven wordt deze waarde in feite variabel gemaakt. De waarde van het medicijn is dan de som van de waarde van de rechten. Deze waarde hangt af van hoe het medicijn in de markt presteert.

Dit soort rechten worden soms over het hoofd gezien door andere beleggers waardoor ze ondergewaardeerd kunnen zijn. Veel beleggers zijn bovendien huiverig om in dit soort rechten te beleggen. Meestal is het immers mogelijk om met een dergelijke belegging je hele inleg te verliezen, als er geen enkele mijlpaal bereikt wordt. Ik raad daarom zelf ook aan om nooit meer dan 1-2% van je vermogen in één zo’n recht te stoppen. Verder schijnt het zo te zijn dat sommige brokers dit soort rechten überhaupt niet aanbieden.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Beleggen zonder denkfouten

Niet veel mensen hebben een aangeboren talent om goed te beleggen. Evolutionair aangeboren instincten zitten ons de weg. Dat uit zich in een aantal denkfouten die veel beleggers maken. In deze video bespreek ik drie van deze denkfouten.

BlackBerry (BBRY)

Het aandeel BlackBerry (BBRY) wordt overgenomen door FairFax Financial Holdings. De koers is nu onder de 8 USD en het bod van FairFax is 9 USD. Dit aandeel is waarschijnlijk bovendien goedkoop op basis van netto bezittingen waaronder geld op de bank, patenten, vastgoed en niche klantenkring.

Het zwakke van dit bod is dat FairFax er geen eigen geld in lijkt te willen steken. Ze hebben al een aandeel van 10% en de rest moet van andere private equity financiers komen en mogelijk ook van leningen. Fairfax fungeert hier dus min of meer als broker. Het is de vraag of ze partijen kunnen vinden die geïnteresseerd zijn om in deze overname te stappen. Deze deal is daarom minder zeker dan een gewone insider buyout zoals een management buyout.

Bij het niet doorgaan van de overname zal de koers misschien naar 6,50 USD gaan. Toch komt het weinig voor dat een overname niet door gaat. De website sinletter.com telt tot begin oktober 2013 bijna 150 gelukte overnames tegenover 2 overnames die niet doorgegaan zijn. De kansen om te winnen zijn hier dus waarschijnlijk niet fifty-fifty maar veel gunstiger.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.