Monthly Archives: September 2013

GigaMedia (GIGM)

In mijn vorige artikel over Deswell Industries heb ik uitgelegd dat zogenaamde net-nets een zeer hoog statistisch beursrendement hebben. Niet voor niets bleef de leermeester van Buffett, Benjamin Graham, ze tot zijn dood aan toe aanraden. In dit artikel bespreek ik weer een net-net: het Taiwanese bedrijf GigaMedia (GIGM). Het bedrijf is aan de Nasdaq genoteerd.

Om te beginnen ziet de balans van GigaMedia er zeer goed uit: weinig schulden en een hoog banksaldo. De waarde van de vlottende activa is een stuk hoger dan de beurswaarde van GigaMedia plus de schulden. Dat maakt het aandeel een net-net.

Het bedrijf houdt zich met twee heel verschillende dingen bezig. De eerste activiteit behelst het maken van online computer games. Dit is de afgelopen jaren zwaar verliesgevend geweest. Ook heeft het bedrijf veel verloren aan slechte acquisities van andere gamebedrijven. De laatste tijd hebben ze echter enkele nieuwe games in de markt gezet. Hopelijk doet minstens één ervan het net zo goed als hun eerdere wereldwijde succes Ravnarok Online.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Deswell Industries (DSWL)

De leermeester van Buffett, Benjamin Graham is mede bekend geworden door het beleggen in aandelen die op de beurs minder waard waren dan de vlottende activa minus de schulden. Deze aandelen worden net-netaandelen genoemd. Zijn beleggingsstrategieën waren helaas zo succesvol dat hij in de jaren ’50 geen geschikte beleggingen meer kon vinden. Daarop ging hij met pensioen.

Vlak voor zijn dood in 1976 heeft hij echter nog een aantal interviews gegeven waarin hij aangaf dat er deze net-netaandelen weer volop te koop waren. Hij raadde toen opnieuw aan om in dit soort aandelen te beleggen. Was hij een seniele oude man die zichzelf steeds herhaalde?

Zijn net-netaandelenstrategie is gelukkig door verschillende onderzoekers statistisch onderzocht. In 2010 hebben de onderzoekers Carlisle, Mohanty en Oxman een artikel gepubliceerd met de resultaten van hun onderzoek van 1984 tot en met 2008. Het bleek dat ook in deze recente periode net-netaandelen het extreem goed gedaan hebben.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading