Monthly Archives: July 2013

MFC Industrial (MIL)

Het in de VS als MIL genoteerde Canadese bedrijf MFC Industrial houdt zich met allerlei zaken rond grondstoffen bezig, waaronder de distributie en de exploratie ervan. Het bedrijf maakt zijn winst echter meestal niet uit haar normale bedrijfsactiviteiten maar uit het actief beleggen in andere ondergewaardeerde bedrijven.

De laatste 15 jaar is Michael J. Smith sterk betrokken bij het management. Op dit moment is hij de CEO. Hij schijnt degene te zijn die zo’n goede hand heeft gehad in het aan- en verkopen van bedrijven. In 2011 schreef Clemens Scholl al dat deze manager de afgelopen 15 jaar een hoger rendement heeft gehaald dan Warren Buffett! Lees vooral dit artikel, en het commentaar van de lezers erop. De schrijver van het artikel, Clemens Scholl dus, lijkt mij niet de eerste de beste.

Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen Michael J. Smith en Buffett. Een zeer belangrijk verschil is dat Buffett al zijn winsten herbelegt. Smith betaalde juist veel winst uit. In het verleden gebeurde dat soms door delen van het bedrijf af te splitsen en apart naar de beurs te brengen. Bestaande aandeelhouders kregen dan een nieuw, extra aandeel. De spin-offs van MFC Industrial leverden soms veel geld op maar waren toch geen lang leven beschoren. Als er weer zo’n spin-off komt is het misschien goed om dit nieuwe aandeel meteen te verkopen. Statistisch is het echter beter om een spin-off tot drie jaar na de beursintroductie te houden.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Citigroup analist ziet het licht?

Western Digital is de grootste fabrikant van harde schijven. Western Digital deelt deze markt wereldwijd met Seagate. De markt voor harde schijven is dus een oligopolie, wat meestal voor stabiele prijzen en hoge marges tot gevolg heeft.

In oktober 2012 was Citigroup analist Joe Yoo zeer pessimistisch over Western Digital (WDC). Hij raadde toen aan om het aandeel te verkopen en voorspelde een koers van 32 USD. Op dat moment was het aandeel dalende en stond op 36 USD. Het aandeel daalde daarop door tot iets boven de 34 USD.

Hij was overigens ongeveer net zo pessimistisch over concurrent Seagate (STX). Ik denk dat zijn advies gedurende de wintermaanden veel invloed heeft gehad op de koers van beide aandelen.

In mijn boek staan enkele van de denkfouten die deze analist maakte. Het komt erop neer dat Western Digital gewoon zeer veel winst maakte. Dit was een stabiele en mogelijk zelfs groeiende winst, tenminste voor wie logisch nadacht. Maar Joe Yoo was extreem pessimistisch en dacht dat iedereen meteen 5-10 keer zoveel zou gaan betalen voor flash geheugen. En dat er aan die enorme extra vraag voldaan zou kunnen worden. Niet elke analist liet zich door short sellers van de wijs brengen. Zo gaf de analist van Deutsche Bank indertijd een koersdoel op van 60 USD voor Western Digital.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo (SBS)

Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo is het water- en rioleringsbedrijf van Sao Paulo. Het is voor de helft in handen van de overheid en genoteerd op de Braziliaanse beurs en de Amerikaanse Nasdaq (ticker SBS).

Dit aandeel heb ik beschreven in diverse voorbeelden in mijn boek. Naast voordelen had dit aandeel destijds in 2011 ook een aantal nadelen:

  • Het bedrijf had veel schulden. Veel leningen waren duur, o.a. door de hoge inflatie in Brazilië.
  • Het eigendom op waterinfrastructuur leek niet onaantastbaar te zijn. Het bedrijf procedeerde daarom veel voor het behoud van deze infrastructuur.
  • Het management rouleerde elke keer dat de bevolking van Sao Paulo andere volksvertegenwoordigers koos. Veel managers leken weinig verstand van water te hebben.
  • De infrastructuur werd langzaam afgeschreven, waardoor de boekwaarde misschien te hoog gerapporteerd was.
  • Vergeleken met de meest ondergewaardeerde aandelen in de markt was SBS wel goedkoop maar niet extreem goedkoop.

Vergeleken met waterbedrijven elders, bijvoorbeeld in de VS, was SBS echter spotgoedkoop. De koers steeg dan ook snel van (split adjusted) 10 naar boven de 15 dollar. Waarschijnlijk door de sociale onrust in Brazilië is de koers inmiddels weer tot net iets boven de 10 gedaald. Op basis van de gegevens op Yahoo Finance lijkt de winst echter flink gestegen. Daardoor lijkt het aandeel nu behoorlijk ondergewaardeerd.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

 

Waarde claimrechten Imtech

Morgen vindt een claimemissie plaats voor het aandeel Imtech. Aandeelhouders krijgen het recht om per aandeel dat ze al hebben vier nieuwe aandelen voor 1,40 euro te kopen. Het aantal aandelen wordt dus met een factor vijf vergroot. Hiermee haalt Imtech 500 miljoen op.

Soms komt het voor dat de markt dit soort rechten (de eerste paar dagen) onderwaardeert. Hoe komt dit?

Vaak gaat een claimemissie gepaard met grote short posities in het aandeel. Het schijnt dat de shorts tijdens de claimperiode oude aandelen moeten terugkopen en dan opnieuw kunnen besluiten of ze het nieuwe aandeel willen shorten. Ik kan me voorstellen dat niet alle short sellers een short positie in het nieuwe aandeel starten. Zij gebruiken het sluiten van hun positie als het moment om winst te nemen. Hierdoor gaat de koers van het aandeel omhoog waardoor het aandeel overgewaardeerd kan raken ten opzichte van de claimrechten. Ook zullen veel mensen met een long positie hun claimrechten niet willen verzilveren. Veel mensen met een long positie zitten op stevige verliezen en zijn bang voor nog grotere verliezen bij aankoop van de nieuwe aandelen. Zij zullen daarom ervoor kiezen om hun claimrechten te verkopen. Ook hierdoor kunnen de claimrechten ondergewaardeerd raken ten opzichte van de nieuwe aandelen.

Het is daarom interessant om te kijken hoeveel de claimcertificaten van Imtech waard zijn.

Hierbij moet ik eerlijk bekennen dat ik de prospectus bij de emissie niet heb gelezen. Zoiets moet je natuurlijk altijd doorlezen voordat je belegt in aandelen Imtech of in de claims. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de vele recente nieuwsberichten rond Imtech en de financiële verslagen, waaronder het jaarverslag van 2012.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Aware

Aware (AWRE) is een Amerikaanse smallcap die diensten, software en hardware maakt voor biometrische identificatie. Ze hebben ook nog wat andere activiteiten maar daar lijkt weinig groei in te zitten.

Vorig jaar heeft Aware een eenmalige meevaller gehad. Daardoor hebben ze nu bijna 75 miljoen in kas, meer dan 3 USD per aandeel op een koers van tussen de 5,20 en de 5,30 USD. Daarbij heeft het bedrijf geen schulden.

Wat was deze meevaller? Aware steekt jaarlijks veel geld in de research. Daarbij zorgen ze ervoor dat ze steeds patent aanvragen op nieuwe ontdekkingen. Vorig jaar zijn ze erin geslaagd om een aantal overtollige patenten op gebied van internet-DSL en draadloze communicatie te verkopen voor ruim drie dollar per aandeel. Dit bedrag hebben ze vervolgens als dividend uitgekeerd. Dit zegt dus veel over hun personeelsbeleid en de effectiviteit van hun research afdeling. Ook de locatie van hun kantoor speelt daarbij een rol, vlakbij het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT). De overige patenten hebben volgens mij betrekking op hun core business, biometrische identificatie. Deze ruim 100 patenten plus nog 88 nog niet toegekende patenten zullen daarom niet verkocht worden.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Japanse overheidsschulden

Boerenverstand vertelt mij dat als Griekenland problemen heeft met een staatsschuld van ongeveer 150% dat Japan dat dan ook wel zal hebben met een staatsschuld van 240%. Bovendien heeft Japan een hoog begrotingstekort. Of Japan nu echt in de problemen zit of niet is een lang verhaal. Niet alleen Japans schulden spelen daarbij een rol, je moet daarvoor ook naar de bezittingen kijken.

Ga er maar vanuit dat Japan een probleem heeft. Nu kun je in principe op twee manieren tegen de oplopende Japanse staatsschuld speculeren. Je kunt dit doen door short te gaan op Japanse overheidsobligaties of door short te gaan op de Yen.

Sinds vorig jaar is de koers van de Yen inderdaad flink gedaald. Je zou denken dat iedereen dan ook zijn Japanse overheidsobligaties kwijt wil, maar nee, de rente daarop beweegt nog steeds nauwelijks. Hoe komt dat?

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading