Monthly Archives: June 2013

Aegon

Aegon verkoopt voornamelijk levensverzekeringen en soortgelijke producten zoals annuïteiten. Het bedrijf heeft veel last van de lage rentes. Hierdoor is het moeilijk voor het bedrijf om voldoende rendement op de door hun klanten ingelegde premies te halen.

Dit uit zich in het lage rendement op het eigen vermogen maar nog meer in de lage beurskoers. De beurskoers is slechts een derde van de boekwaarde. Mede daarom staat dit bedrijf regelmatig bij waardebeleggers in de belangstelling: zie bijvoorbeeld Bram de Haas op SeekingAlpha.

Het grootste deel van Aegon’s business  komt uit de VS, daarna volgen Nederland en het VK.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Sommige beleggers denken dat aan bepaalde producten die Aegon in de VS aanbiedt grote verborgen risico’s kleven. Dit zijn de zogenaamde variable annuities, annuïteiten met resultaten die afhangen van een beleggingsrendement dat Aegon voor haar klanten behaald, maar ook met bepaalde garanties zoals een minimum bedrag of inflatiebescherming. Door slim van de polisvoorwaarden gebruik te maken kunnen Amerikaanse polishouders maatschappijen als Aegon verliezen laten lijden, zie ook dit artikel en dit artikel.

Ik heb Bram de Haas gevraagd wat hij van deze risico’s vond. Om zijn antwoord goed te begrijpen noem ik nog In dat Aegon in 2008 van de Nederlandse staat voor 3 miljard euro aan steun heeft gekregen. Dit geld heeft Aegon niet gebruikt en in 2011 terugbetaald.

Bram vond het goed om zijn antwoord in dit stukje te gebruiken. Hieronder eerst mijn vraag en daarna zijn antwoord.

Beste Bram,

Het schijnt dat in de VS verzekeringsmaatschappijen soms inderdaad teveel hebben beloofd, maar hoe zit dat dan precies? En wat betekent de term variable dan? In het Nederlands betekent het vaak dat men alle kanten op kan en dat de consument niks krijgt.

Het jaarverslag van Aegon meldt juist dat ze op zo’n 150 miljard van hun balans geen risico lopen, want op dat gedeelte worden de risico’s gedragen door hun klanten.

Groeten, Ruerd

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Ken Fisher over het einde van Quantitative Easing

Ken Fisher, één van de grootste belegger in aandelen ter wereld, legt uit dat door het aanstaande einde van het opkomen van obligaties door de Amerikaanse centrale bank, de FED, de Amerikaanse banken meer winst zullen gaan maken. Hij verwacht ook dat deze banken meer zullen gaan uitlenen, omdat dat voor hen winstgevender wordt.

Hij is verder zeer optimistisch over aandelen. Hij zegt dat wij qua tijd op de helft van een bullmarkt zitten en denkt dat er nog tijd genoeg is om in te stappen. Hij raadt Amerikaanse beleggers die geld voor langere of middellange tijd niet nodig hebben dit geld te beleggen in aandelen.

Zie ook deze video.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Provida

Administradora de Fondos de Pensiones Provida SA (PVD) is een Chileens pensioensfonds. Ik schrijf er uitgebreid in mijn boek over. Destijds vond ik het vreemd dat het zo laag gewaardeerd was. Daarop verdubbelde de koers bijna, zeker als je het forse dividend erbij rekent. Nu lijkt het weer feest te zijn. Het bedrijf wordt overgenomen door het Amerikaanse Metlife voor 92 USD per aandeel. Metlife koopt niet alles, de rest wordt apart verkocht. De opbrengst wordt bovenop deze 92 USD betaald. Misschien is dat overigens al gebeurd, dat kan ik niet zo snel nagaan.

Gek genoeg is de koers nu onder de 88 USD, terwijl de overname aan het einde van het derde kwartaal rond zou moeten zijn. Door op deze overname te speculeren zou je dus een geannualiseerd rendement van ongeveer 14% kunnen halen. Gaat de overname niet door, geen nood. Ook op de iets langere termijn is Provida voor deze prijs een redelijk tot goede beursweddenschap.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

KPN: leer van je fouten met een terugblik

Veel mensen dachten de afgelopen jaren dat het een goed idee was om in KPN te beleggen omdat KPN veel dividend uitbetaalde ten opzichte van de beurskoers en de totale winst. Zij kwamen bedrogen uit.

Wat is er gebeurd? KPN moest in 2013 onder druk van de banken de dividenduitkering opschorten en een flinke hoeveelheid nieuwe aandelen uitgeven. Voor de bovengenoemde “slachtoffers” van KPN’s slechte kasstroomplanning vroeg ik me af of je deze problemen had kunnen zien aankomen. Ik heb me tot nu toe nooit zo verdiept in dit bedrijf, dus wat hier volgt kun je dus beschouwen als gelul achteraf. Maar misschien is dit gelul wel leerzaam om zoiets in de toekomst te kunnen vermijden.

In het jaarverslag over 2011 kon je al zien dat er veel minder liquide middelen waren dan kortlopende verplichtingen. Er was met name weinig geld in kas. De operationele winst exclusief de betaalde rente was toen nog ongeveer 4 keer deze rente. Dat is op zich vrij solide maar niet solide genoeg in combinatie van minder goede winstvooruitzichten en een slechte kaspositie.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Volkswagen AG

Volkswagen AG is de afgelopen 10 jaar stevig gegroeid. Met name de afgelopen 5 jaar, tijdens de recessie, is het bedrijf stevig gegroeid. Het groeipercentage is redelijk constant.

Het bedrijf voert een groot aantal verschillende merken waaronder natuurlijk Volkswagen, maar ook Audi, Bentley, SEAT, Skoda, MAN en Scania. De laatste jaren eindigen hun auto’s wat minder hoog in de verschillende betrouwbaarheidstesten. Vanwege het grote aantal verschillende motoren en modellen zijn echt objectieve vergelijkingen helaas vrijwel onmogelijk. Er worden simpelweg te weinig auto’s verkocht om daar goede statistieken over bij te houden.

Vorig jaar heeft het bedrijf de helft van de aandelen Porsche overgenomen. De andere helft was al in bezit van Volkswagen AG, waarmee Porsche nu volledig eigendom is van Volkswagen AG.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading