Monthly Archives: May 2013

Beleggen in zilver

Elke dag probeer ik mijn boek te verkopen. Ik verkoop het boek het liefst aan jonge mensen. Mijn boek helpt ze: het probeert ze te behoeden voor allerlei fouten. Omdat zij bijna al hun financiële beslissingen nog moeten maken heeft mijn boek bij hen maximaal effect.

Vandaag sprak ik daarvoor met een jongen van begin 20. Hij vroeg mij of het verstandig was om te beleggen in zilver. “Beleggen is iets kopen voor minder dan het waard is. Is zilver te koop voor minder dan het waard is?” vroeg ik. Dat wist hij niet.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

KPN

Voor telecommunicatiebedrijf KPN geldt nog veel meer wat voor SBM Offshore geldt. Zie ook mijn vorige post over SBM Offshore.

Beleg niet in een bedrijf dat geen dividend uitkeert en het aantal aandelen flink vergroot. Uit statistische onderzoeken over zeer lange periodes (40 jaar) blijkt dat dit soort beleggingen een sterk negatief beursrendement hebben. In plaats daarvan kun je beter één à twee jaar wachten. Na zo’n twee jaar is het duidelijker geworden of het nieuwe kapitaal rendabel ingezet kan worden, en/of heeft de koers zich op een nieuw, lager niveau gestabiliseerd.

Bij KPN speelt op dit moment nog een overnamegerucht. Wil je speculeren op een overname dan kun je beter speculeren op een al getekende overname. Speculaties op sommige getekende overnames hebben nog altijd een jaarrendement van meer dan 10% terwijl de kans dat zo’n overname niet doorgaat klein is.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

 

SBM Offshore

Soms hoor ik opgetogen berichten over een bedrijf. Dan controleer ik meestal even naar de financiële basisgegevens. Hieruit kun je zonder veel te studeren zien of het aandeel een goede beursweddenschap is.

Zo ook bij SBM Offshore. Dit bedrijf bouwt en verhuurt/verkoopt olieboorschepen. Een kapitaalintensieve complexe business, met waarschijnlijk weinig concurrentie. Naarmate oliebronnen op land meer uitgeput raken moet bovendien steeds meer olie op zee gewonnen worden. Dat blijkt dan ook uit de recent gestegen orderportefeuille van dit bedrijf.

Tot zover het optimistische verhaal. Het is niet alleen een business met waarschijnlijk weinig concurrenten, het is ook moeilijk leveren in deze business. Zo hebben ze niet lang geleden een schikking van honderden miljoenen getroffen voor het ontmantelen van een door hen gebouwd boorplatform.

Vergelijk dit eens met Ter Beke, het bedrijf dat optrad in mijn vorige post. Dit bedrijf snijdt vlees in plakjes. Zouden daar dit soort grote risico’s een rol spelen? Waarom dit soort olierisico’s lopen als je net zo goed een mooi rendement kunt maken op een bedrijf dat vlees in plakjes snijdt?

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Ter Beke

Het Belgische bedrijf Ter Beke verwerkt vlees tot versneden en voorverpakte vleeswaren en maakt daarnaast meer kant en klare producten zoals pizza’s, lasagne en sauzen.

De koers is nu net boven de 50. De winst over 2012 was 4,74 euro per aandeel. Het bedrijf moest de productie in enkele vestigingen een tijd lang minderen vanwege kleinere vraag tijdens de paardenvleescrisis. Toch heeft het management over 2012 een dividenduitkering van 2,50 euro voorgesteld, wat neerkomt op een dividendrendement van bijna 5%.

Hun dividendbeleid lijkt uit te gaan van een over de jaren constante dividenduitkering, die soms verhoogd wordt. Over 2001 was het dividend 1 euro. Sindien is het dividend alleen maar gestegen. Zo is het dividend nu al meer dan 10 jaar achter elkaar alleen maar gestegen. Misschien dat weinig beleggers dit weten: Ter Beke is een echte dividend champion. Mogelijk stijgt de koers als meer beleggers zich dit realiseren. Voor mij maakt dit het aandeel overigens niet meer waard.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

Hydratec Industries (2)

Dit stukje is gebaseerd op de beschrijving van de overname van LIAS Industries door Hydratec van R.Zoomers, algemeen directeur Hydratec van 16 november 2011.

In mijn vorige stukje over Hydratec noemde ik het belang van de contacten van iemand als Ten Cate als grootaandeelhouder. Na nog wat studeren zag ik dat Hydratec LIAS Industries overgenomen heeft van niemand minder dan van Ten Cate. Het belangrijkste onderdeel van LIAS Industries is het veelbelovende bedrijf Pas Reform dat machines maakt om kippeneieren uit te broeden. In zijn document legt Zoomers overigens nog eens precies uit waarom Pas Reform zo’n veelbelovend bedrijf is.

Ten Cate had voor de overname 85% van de aandelen van LIAS Industries. Door de overname is Ten Cates belang in de onderdelen van dit bedrijf iets verwaterd ten gunste van de andere aandeelhouders van Hydratec. Na de overname is hij voor ongeveer 70% eigenaar van de onderdelen van LIAS. Met de overname krijgt hij mogelijk wat betere resultaten van Hydratec door synergie maar dat zal niet veel schelen.

Beleggers kunnen hun voordeel doen met het analyseren van de verschillende belangen van de partijen. Zie hiervoor ook mijn boek. De vraag is dus waarom Ten Cate op deze manier een deel van LIAS heeft verkocht.

Koop hier mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.
Continue reading

Docdata

De informatie van dit stukje komt voornamelijk uit het jaarverslag van Docdata over 2012.

De Nederlandse smallcap Docdata houdt zich vooral bezig met het ondersteunen van grote webwinkels. Daar moet je niet alleen denken aan iets hyper-concurrerends als het ondersteunen van websoftware maar vooral aan het fysiek uitleveren van orders. Daarbij komt dan ook nog het verwerken van retouren.

Zo kunnen steeds meer fabrikanten en winkels met de diensten van Docdata hun eigen webwinkel opzetten. Ze hoeven zich zo alleen nog maar te bekommeren om de marketing en het  product zelf en niet meer om het uitleveren en de retouren.

Hiervoor bezit Docdata eigen software, eigen magazijnen, eigen heftrucks, etc. Ze hebben enkele  zeer grote klanten, zoals bol.com. Ze doen dit overigens niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en het VK.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Continue reading

EZCORP

De Amerikaanse smallcap EZCORP heeft bij een koers van onder de 20 USD een zeer lage koers/winstverhouding en ook een lage koers/boekwaardeverhouding. Verder beleggen een aantal grote waardebeleggers er op dit moment in. Veel waardebeleggingen hebben een vlekje. Zo heeft ook EZCORP meerdere vlekjes. Hieronder staan een aantal van deze vlekjes:

  1. Meerdere insiders verkopen aandelen tegen lage prijzen,
  2. Op de beurs verhandelde aandelen hebben geen stemrecht. In plaats daarvan is dit stemrecht in handen van ene Phillip Ean Cohen.
  3. Het bedrijf betaalt 7.2 miljoen USD per jaar plus onkosten aan een bedrijf van stemrechthouder Phillip Ean Cohen voor overname-adviezen.
  4. EZCORP’s business komt ruwweg neer op geld uitlenen tegen woekerrentes, en dan heb je de overheid meestal niet aan je kant. Wat dat betreft is het ongunstig dat ze een groot deel van hun omzet in slechts één staat realiseren: Texas.
  5. Het bedrijf betaalt geen dividend en koopt ook geen aandelen in.
  6. Een groot deel van de voorraad bestaat uit om te smelten goud. Het bedrijf kan daarop verliezen als de goudprijs omlaag gaat.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Wie durft nog?

Continue reading

Hydratec Industries

De gegevens voor dit artikel komen uit het jaarverslag van Hydratec Industries over 2012.

Hydratec Industries is genoteerd aan de NYSE Euronext Amsterdam. Het bedrijf is bij een koers van ongeveer 25 euro ongeveer 30 miljoen waard. Het aantal verhandelbare aandelen is echter klein. De heer E. Ten Cate heeft een belang van bijna 80%, de algemeen directeur heeft 6% en een tweede, meer operationeel gerichte directeur heeft ruim 3%. Een dergelijke eigendomsstructuur zorgt er meestal voor dat het bedrijf meer op de lange termijn gericht is, wat op den duur de resultaten ten goede komt.

Daardoor is het dus moeilijk om in- en uit het aandeel te stappen. Om de handel te vergemakkelijken is er slechts eens per dag een veiling. Op deze veilig wordt één koers bepaald waartegen er vervolgens aandelen worden verhandeld. Niks voor een grote beleggers dus maar een kleine belegger kan met een beetje geluk best duizend aandelen bemachtigen.

Koop hier het boek Aandelen selecteren als waardebelegger: succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen.

Waarom is dit misschien een goede belegging? Ten eerste is de winst per aandeel de afgelopen jaren door goede overnames flink gegroeid, is de koers/winstverhouding verder vrij laag, en dat geldt ook voor de verhouding koers/boekwaarde. Het bedrijf geeft ten slotte veel dividend, zo’n 40% van de winst na belastingen.

Continue reading

Welkom op mijn blog over onder- en overgewaardeerde aandelen

Op deze website worden over- en ondergewaardeerde aandelen besproken.

Geheel volgens één van de tips uit mijn boek Aandelen selecteren als waardebelegger vermeld ik daarbij mijn belang in deze aandelen meestal niet.

Elke belegging is een weddenschap, die goed of fout kan aflopen en ieder is geheel verantwoordelijk voor de weddenschappen die hij of zij aangaat. Wel is het mogelijk om kijk op goede beleggingsweddenschappen te krijgen, bijvoorbeeld door mijn boek te lezen, zie verder www.aandelenselecteren.nl.

De juistheid van de feiten in de artikelen van deze website wordt door mij niet gegarandeerd. Ook kan de hier gegeven informatie op belangrijke punten onvolledig zijn. De artikelen op deze website moeten gezien worden als een beginpunt voor eigen, onafhankelijk onderzoek.